9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü
11 Ekim 2018








 
 
 
 
 
 
 

            Hastanemizde, Sigarayı Bırakma Polikliniği, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Pınar KOÇYİĞİT GENCER, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Sema MULLAOĞLUtarafından yapılmaktadır.

            Hastalar ALO 182 MHRS sistemi üzerinden randevu alarak gelebilmektedirler.
 

SİGARAYI BIRAKMA POLİKLİNİĞİ’NDE NELER YAPILMAKTADIR?


            “Sigarayı Bırakma Polikliniği”ne ilk defa başvuranlar, tercih edilen Göğüs Hastalıkları Uzman Doktor veya Aile Hekimi tarafından görüşmeye alınıyor. Bu görüşme, başvuranların sigarayı bırakmaya ne kadar kararlı olduğunu saptamayı amaçlıyor.

            Sigarayı bırakmada temel unsur, zihinsel olarak sigara alışkanlığı bulunan kişilerin, kendilerini sigarayı bırakmaya hazırlamalarıdır. Bu nedenle doktorunuz, sizin bu kararlılığı taşıdığınıza karar verirse, sigarayı bırakma polikliniği kapsamına alarak tedaviye başlıyor.

            Bu kararlılık halinin belirlenmesinden sonra, sigara alışkanlığınızın derecesini belirleyen bir Nikotin Bağımlık Testi uygulanıyor. Ayrıca mevcut olan hastalıklar ve daha önce geçirmiş olduğunuz hastalıklar hakkında bilgiler alınarak genel bir muayene yapılıyor. Muayene ve anketten sonra, sizden bazı testler isteniyor. Bu testler, sigaranın size o ana kadar ne ölçüde zarar verip vermediğini belirlemek amacıyla yapılıyor.

HANGİ TESTLER UYGULANIYOR?

            Sigarayı Bırakma Polikliniği’ ne, sigarayı bırakma kararlılığıyla gittiğinizde sizden başlıca su testleri yaptırmanız isteniyor: 

  • Solunum fonksiyon testleri
  • EKG ve bazı kan ve idrar tetkikleri ( şeker, üre, kreatinin, SGOT, SGPT, kolesterol, trigliserid, fibrinojen , tam idrar tetkiki)

Test sonuçlarının alınmasından sonra, doktorunuz tarafından sonuçlar değerlendirilerek, o an herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığı belirleniyor. Daha sonra beraberce bir bırakma günü saptanarak tedavi yöntemine karar veriliyor.


BIRAKMA GÜNÜNDEN SONRA DÜZENLİ KONTROL


            Sigarayı Bırakma Polikliniği disiplini içersinde bu tedavi yöntemleri ile, ilk etapta sigarayı bırakma olasılığı yüzde 80 civarında. Bırakma gününden 1(bir) ay sonra, hastanede kontrolünüz yapılıyor.

 

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
            Bunları Biliyor musunuz?

  • Bir tek sigaranın insan vücudunda 2.5 mgr. C vitaminini yok ettiğini biliyor musunuz?
  • Ya da, sigara içenlerin vücudunda 20 yıl içerisinde 7 kg. katran biriktiğini?
  • Sigaradan çekilen her dumanın beyninizden 50 bin hücreyi öldürdüğünü biliyor musunuz?