Hastanemiz de Güvenli Bağlanma Temelli Uyku Danışmanlığı verilmektedir.
11 Nisan 2022

BEBEK UYKU DÜZENİ

Bebeklerin dünyaya geliş amaçlarından biri dünyayı keşfetmektir. Bunu oyun yolu ile yaparlar. Fakat çevresine karşı meraklı ve ilgili olabilmesi için uykusunu yeterince almasına ihtiyacı vardır. Ancak dinlenebilmiş bir bebek enerjisini meraka yönlendirebilir ve öğrenebilir.

Uyku, ebeveynleri en çok zorlayan konulardan birisidir. Çünkü bizim normalimiz ile bebeklerin normali aynı anlama gelmez. Bu yüzden bazen bebeğimizin uykularında sorun var gibi düşünürüz. Ya da gerçekten bebeğimizin sık uyanması veya kısa gündüz uykuları vardır ve bitkin, yorgun ve uykusuz annelere ‘Uyku Eğitimleri’ bir mucize gibi sunulur. Vaat edilen şeyler ise, gece boyu deliksiz mışıl mışıl uykulardır. Uyku eğitimleri gerçekten de kısa sürede sonuç verebilir fakat bebeğin öğrendiği şey gerçekten uyumak mıdır? Bunu tartışılır. Fakat tam tersi bebek davranışsal uyku eğitime aşırı tepki de verebilir.

İyi haber şu ki, bebeğinize sağlıklı uyku kazandırabileceğiniz tek yol davranışsal uyku eğitimleri değildir. Kaliteli bir uyku ve uykuya geçişin birinci yolu kaliteli uyanıklıktan geçer. Siz bebeğinizle uyanıkken ne kadar kaliteli vakit geçirirseniz bebek o kadar anne/babaya/hayata doyar ve ilgi çantasını doldurur ve uyumakta zorluk çekmez. Çünkü uyku fiziksel/zihinsel bir ayrılık halidir ve anne-babaya doymayan bebek ayrılmak da istemeyecektir.

Ebeveynlik stiliniz de uykuya geçişi çok etkiler. Kendi anne-babamızdan gördüğümüz ebeveynlik stili ile eşimizle aramızdaki bağlanma stilimiz yine bebeğimizle olan bağlanma stilimizi etkiler.

Diğer konu ise bebeğin sinyallerinin izlenmesidir. Erken ve geç diye tabir ettiğimiz uyku sinyalleri vardır. Gözleri ovuşturma, donuklaşma, kızarmış gözler, saçıyla, kulaklarıyla oynama erken uyku işaretleri iken sabrı/ilgiyi kaybetme, sık düşmeye başlama, ağlamaya dönüşen mızırdanma ve giderek öfkelenme geç uyku işaretlerindendir. Eğer siz uyku işaretlerini ne kadar erken yakalar ve o kadar erken odaya geçerseniz o kadar kolay uyutursunuz.

Güvenli Bağlanma Temelli Uyku Danışmanlığı almak için

Gölbaşı Şehit Ahmet ÖZSOY Devlet Hastanesi Çocuk Gelişimi Polikliniğinden randevu alabilirsiniz.