Gölbaşı Şehit Ahmet Özsoy Devlet Hastanemizde Hemodiyaliz Ünitesi 2022 yılında açılmıştır. Seans günlerimiz haftada 3 gun Pazartesi-Çarşamba-Cuma'dır. Salı ve Perşembe günleri ise programsız misafir hasta kabulümüz doktorumuzun onayına göre alınabilmektedir.
Hemodiyaliz Merkezimiz tıbbi alt yapısı ve hastane içinde olması avantajı ile 10+1 makine ve yatak kapasitesi ile sizlere hizmet vermektedir. Hastalarımızın tüm tetkikleri ve seans sırasında ki sıvı kontrolleri sorumlu doktor tarafından değerlendirilmekte ,Nefrolog la birlikte tedavileri düzenlenmektedir.Ayrıca diyetisyen,sosyal hizmet uzmanı ve psikolog tarafından aylık değerlendirilmeleri de yapılmaktadır. Hastalar hepatit durumuna göre ayrı makinelerde diyalize alınmaktadır.
Hemodiyaliz Hakkında;Böbrek karnın arka bölgesinde bulunan 100-150 gram ağırlığında bir organdır. 9-12 cm uzunluğunda,4-5 cm eninde,3-5 cm kalınlığındadır. Normal kişilerde sağ ve solda olmak üzere iki adet böbrek bulunur.
Toplumda yaklaşık bin kişinin bir tanesinde tek böbrek vardır. Tek böbrekli olmanın önemli bir sakıncası yoktur. Böbreklerimizin görevleri şöyle sıralanabilir:
Vücudumuzun su ve tuz dengesini sağlamak.
Vücudumuza aldığımız besin maddelerinden biri olan proteinin vücutta işlendikten sonra oluşan atıklarını(üre ve kreatinin) kandan uzaklaştırıp temizlemek.
Böbrekten salgılanan eritropoetin hormonu sayesinde kemik iliğini uyarıp kan yapımını arttırmak.
Kemiğin gelişimi için gerekli olan D vitaminini deride güneş ışığı ile etkilenmesinden sonra vücudun işine yarayacağı şekle sokmak.
Vücudumuzda üretilen bazı hormonların (insülin gibi) yıkımını gerçekleştirmek.
Hemodiyaliz Nedir ?
Diyaliz basit olarak yarı geçirgen bir zarla ayrılmış bir tarafında temizlenmesi gereken kanın, diğer tarafında ise diyaliz sıvısının bulunduğu iki odacıklı bir sistemdir. Hemodiyaliz vücut dışına alınan kanın makine aracılığıyla yapay bir filtreden (diyalizör) geçirilerek birikime uğrayan zararlı maddelerden ve fazla sıvıdan arındırılması ve sonra vücuda geri verilmesi işlemidir. Uygulama sırasında vücutta eksik olan bazı tuzlar da diyaliz sıvısından vücuda geçer. Hemodiyaliz uygulaması için kolda atardamar ile toplardamarın birleştirilmesi (fistül) ameliyatının yapılması gerekir. Fistül ameliyatından en az 3-4 hafta geçtikten sonra hemodiyaliz tedavisine başlanabilir. Acilen diyalize alınması gereken hastanın fistülü yok veya yeterince gelişmemişse, boyun veya kasıktaki toplardamarlardan birine kateter yerleştirilerek de hemodiyaliz uygulanabilir. Fistülün yeterli gelişmesine olanak tanımak ve kateter gereksinimini ortadan kaldırmak için, hemodiyalize aday hastalarda olası diyaliz zamanından birkaç ay önce fistül ameliyatının yapılması gerekir.
Hemodiyaliz Uygulamaları
Hemodiyaliz tedavisi hemodiyaliz merkezlerinde haftada 2 veya 3 gün uygulanır ve her tedavi seansı yaklaşık 4 saat sürer. Hemodiyaliz sırasında her defasında fistül olarak isimlendirilen damara biri vücuttan kanı temizlenmek üzere filtreye götüren, diğeri temizlenmiş kanın vücuda dönmesini sağlayan olmak üzere iki iğne yerleştirilir. Tedavi sırasında vücut dışına alınan kanın pıhtılaşmasını önlemek için kan sulandırıcı ilaçların uygulanması gerekir. Haftalık seans sayısı, seansın süresi, diyaliz sırasında kullanılacak filtre, diyaliz sıvısı hastanın bireysel özelliklerine göre tedavi ekibi tarafından ayarlanır.