El Hijyeninin Önemi
Ellerimizde oldukça yüksek sayıda mikroorganizma vardır. Mikroorganizmalar bizlere bulaşır.Hastalık yaparlar. Bakteriler,mayalar,küfler,mantarlar uygun ortam bulduklarında çoğalarak zararlı hale gelirler. El yıkanmasındaki sıklık sağlığımız için önemlidir.Hastalıkları yaymaktan ve hasta olmaktan bizleri korur.Dokunduğumuz her yüzeyde,hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır.Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı daima ellerimizi yıkamalıyız.
Ellerimizi Ne Zaman Yıkamalıyız ?
- Her tuvalete gidişten sonra
- Ellerinizi çok kirli görürseniz hemen
- Yemek yemeden ve yemek hazırlamadan önce
- Kirli gıdalara,et,tavuk,balık,sebze,meyve dokunduktan sonra
- İşten evinize dönmeden önce,evinize vardıktan sonra
- Hapşırdıktan,öksürdükten,burun,kulak karıştırdıktan sonra
- Gözünüze ve yüzünüze dokunmadan,makyaj yapmadan önce
- Hayvanları sevdikten ve dokunduktan (kafes,malzeme dahil) sonra
- Hasta kişilere dokunduktan ve el tokalaştıktan sonra
- Para saydıktan ve çöplere dokunduktan sonra
Nasıl El Yıkamalıyız?
Sıvı sabun ile akan su altında iyice ıslatılarak Sabunun iyice yayılması sağlanarak
En az 15-20 saniye süresince Ellerimizin üstü, altı, parmak araları, tırnak altları, avuç içi, dirsek hizaları iyice ovuşturulmalıdır.
Çok iyi bir şekilde sabun ve köpük gidene kadar durulanır.
Kağıt havlu ile veya şahsi havlu ile iyice kurulanır.
Musluk kapatılarak ,kağıt havluda kutusuna atılır.
|